Свято наближається - ТОП-5 порад від похмілля
Причини і наслідки Медики пояснюють, що похмілля – це комплекс неприємних фізичних і психологічних симптомів, таких як головний біль, нудота, слабкість, спрага, дратівливість, тремор рук. Вони виникають після надмірного вживання алкоголю внаслідок його токсичного впливу, зневоднення організму та порушення обміну речовин. Це реакція організму на інтоксикацію продуктами розпаду етанолу, яка зазвичай триває до доби.
Річ у тім, щоорганізм під час похмілля намагається переробити етанол, виробляючи токсичні речовини, такі, як, наприклад, ацетальдегід.
Свою частку неприємності вносить і те, що алкоголь є сечогінним засобом, що призводить до втрати рідини. Пояснюють це тим, що вживання у великій кількості алкоголю та їжі змушує людину часто відвідувати туалет і порушує її водний баланс, внаслідок чого наступає зневоднення. Тому не дивно, що на ранок дуже хочеться пити.
Окрім того,знижується рівень глюкози, що спричиняє слабкість, тремор рук та перепади настрою. Спиртні напої такожподразнюють слизову оболонку шлунку, викликаючи нудоту, блювоту та діарею.
А найголовніша ранкова ознака того, що людина перебрала зі спиртними напоями – сильний головний біль. Він з’являється через те, що при вживанні алкоголю судини спочатку розширюються, після чого різко звужуються і в головний мозок надходить менша кількість крові та кисню. Запобіжні заходи Як уникнути похмілля Як, не відмовляючись від спиртних напоїв під час святкування, уникнути похмілля? Перш за все, їжте перед тим, як вживати алкоголь Аксіома для тих, хто святкує: не можна вживати алкоголь натщесерце. Якщо пити спиртні напої на голодний шлунок, то він почне швидко засвоюватися і людина сп’яніє за короткий дуже проміжок часу. Тому перед вживанням алкоголю варто поїсти. Причому – бажано таку їжу, яка містить жири, наприклад, шматочок сала чи вершкового масла. Ці продукти створюють жирову плівку в шлунку, і тим самим сповільнюють всмоктування алкоголю, що допоможе пити без похмілля. Ретельно ставтеся до вибору алкоголю Спиртні напої містять різну кількість етанолу, а також конгенерів – токсичних хімічних речовин, що включають метанол, ізопентан і ацетон. Алкоголь з високим вмістом конгенерів провокує похмільний синдром.
До напоїв з високим вмістом конгенерів відносять червоне вино, віскі бурбон, бренді (раніше у нас це був коньяк), текілу.
І навпаки, алкоголь з низькими показниками конгенерів – це біле вино, ром, горілка, джин.
Також варто врахувати, що вуглекислий газ, який утворює бульбашки в деяких видах алкоголю, наприклад, у шампанському, змушує травну систему швидше засвоювати алкоголь. Пийте, не забуваючи про міру Кожна доросла людина знає свою норму алкоголю, збільшення якої може призвести до швидкого сп’яніння і провокує похмільний синдром на ранок. Однак під час застілля не всі контролюють кількість випитих спиртних напоїв. Це небезпечно, бо може призвести до негативних наслідків для здоров’я і вважається головною причиною похмілля. Під час святкування пийте багато негазованої води Вживання спиртного викликає зневоднення і порушує електролітний баланс, внаслідок чого у людини можуть з’явитися такі симптоми похмілля, як спрага, головний біль, втома й сухість у роті.
Однак цього можна уникнути, чергуючи прийом алкогольних напоїв зі столовою негазованою водою. Після кожних 100 мл вина чи пива або 25 мл міцного напою рекомендують випивати склянку води. Також воду потрібно випити перед початком святкового застілля і після його закінчення.
У той же час газовані напої, навпаки, прискорюють засвоєння алкоголю. Допоможіть собі сорбентами Попередити похмілля можна, якщо за 2-3 години до або після вживання алкоголю прийняти сорбент. Це речовина, яка здатна поглинати або ж сорбувати інші речовиниз організму, такі як гази, пари, рідини, токсини, зв’язувати їх на своїй поверхні та виводити фізіологічним шляхом. Найвідоміші сорбенти – активоване вугілля, діоксид кремнію, силікагель. Їх застосовують для детоксикації при отруєннях, алергіях та розладах шлунково-кишкового тракту.
Сорбенти, вжиті до або після алкоголю, допомагають очистити організм від токсичних речовин і сприяють швидкому їх виведенню. Однак важливо перед їх прийомом уважно прочитати інструкцію. Як позбутися похмілля Поширені запитання Що робити, коли на ранок після святкування дається взнаки похмілля? У цьому випадку потрібно вжити низки заходів, серед яких:
– гідратація – пийте багато рідини, зокрема, мінеральну воду, трав’яний чай, натуральні соки чи розсіл – капустяний або огірковий;
– відпочинок – сон у темній кімнаті допомагає відновленню;
– контрастний душ – бажано поступово змінювати температуру води, але так, щоб не перевантажувати серце;
– легка їжа – вівсянка, банани, авокадо, яйця, бульйон допоможуть відновити сили;
– свіже повітря – прогулянка сприятиме поліпшенню обмінних процесів. Чи можна на ранок похмелятися спиртним? Цього не слід робити, адже наслідком буде потрапляння чергової дози отрути в організм, що не допоможе усунути проблему та поліпшити стан. До того ж повторне вживання алкоголю може лише погіршити ситуацію і навіть призвести до запою. Чи варто приймати знеболювальне, якщо дуже болить голова? Сильний головний біль не потрібно терпіти – можна прийняти легке знеболювальне, наприклад, ібупрофен, але слід уникати препаратів, які занадто навантажують печінку. Що допоможе від нудоти під час похмілля? Нудота – це показник того, що організм відреагував на високу концентрацію етилового спирту і намагається очиститися. Якщо лише згадка про алкоголь викликає відразу, це означає, що той, хто страждає від похмілля, не має алкогольної залежності.
Якщо під час сильної нудоти не вдається позбутися зайвого понад добу, при блюванні виділяється кров або жовч (гірчить у роті), йдеться про серйозне отруєння – може бути, що дуже постраждали підшлункова залоза та печінка. У цьому випадку без медичного втручання не обійтися.
А якщо нудота не критична, то бажано пити побільше рідини – чистої води, води з лимоном, зеленогоабо ромашковогочаю, компотів, свіжих соків, морсів. Підійде і розсіл, якщо в ньому немає оцту.
Крім того, можна випити слабкий содовий розчин такої концентрації: на літр чистої води – столова ложка соди. Хорошими засобами у цьому випадку є також лікувальтні мінеральн води та кефір.
Оксана Тарасенко