
Японці запускають експеримент із виробництва саке у космосі
Японські компанії Mitsubishi Heavy Industries та DASSAI запускають космічний експеримент з ферментації саке на Міжнародній космічній станції. Проєкт отримав назву DASSAI MOON Project і має на меті дослідити можливість виготовлення рисового напою в умовах низької гравітації, схожої на місячну. Установка для експерименту буде відправлена на орбіту 21 жовтня на борту корабля HTV-X. Ця установка міститиме все необхідне для ферментації саке, включаючи резервуар та центрифугу для імітації місячної сили тяжіння. Після двотижневого процесу бродіння, частину рисової маси заморозять і привезуть на Землю, де її перетворять на саке. Планується продаж унікального 100-мілілітрового зразка “DASSAI MOON – Made in Space” за $720 тисяч, а отримані кошти підуть на підтримку японських космічних програм. У майбутньому подібні експерименти можуть стати основою для виробництва продуктів на Місяці, що є важливим кроком для майбутніх космічних місій та баз поза Землею.